Proiectul TrainFrame este o dorinta a 12 organizatii europene pentru a aplica diferite abordari ale competentelor studiului de baza ( CBL ) si pregatirii studiului de baza (CBT).
Recunoastem ca amandoua CBT/CBL au un trecut teoretic bine stabilit, traditional dar recunoastem ca reprezinta partea unui intreg, pe care il numim un sistem de lucru.
Credem de asemenea ca acest sistem de lucru nu trebuie sa fie o compilare tehnica de principii si trebuie sa includa un rezultat supravegheat frecvent al perspectivei organizationale
Prin perspectiva organizationala intelegem ca a ne gandi la invatarea rezultatelor si pregatirea unitatilor per se nu este o abordare sustinuta si practica conceptelor competentei de baza in VET. Perspectiva organizationala inseamna, si asta am invatat o din practica, solutii ca marimea unei organizatii, asezarea geografica, pozitia financiara, capacitatea administrativa, echipament si serviciu tehnic, etc.
Aceste solutii reprezinta un factor substantial pentru orice model complet CBT/CBL si impactul lor trebuie studiat cu atentie.
Proiectul tinde sa combine modelele CBT/CBL deja existente ca pe doua abordari a unei singure oferte de invatare, cu principiile derivate din practica participarii pregatirii organizatiilor, din cercetarea in domeniu, din experienta analizei practicilor deja existente intr-un numar de centre din Europa.
Un asemenea sistem de lucru inclusiv va fi completat de uneltele si instrumentele cerute asa ca orice furnizor VET ar putea sa isi masoare si sa isi conecteze performanta la un nivel predefinit in sistemul de lucru.Acele nivele ar reprezenta de fapt o tipologie a organizatiilor VET profile cu descrieri detaliate.
Bineinteles, intregul sistem de lucru si instrumentatia pe care o contine va fi testat pentru validitate cu parteneriatul si sistemul de lucru va fi imbunatatit in functie de rezultatele acelor rezultate de testare insotite de rapoartele testelor.
In perioada 16-18 Noiembrie 2009, a avut loc la Sofia, prima intalnire de proiect.
Din partea FCASEC au participat:
1. Radut Carmen-responsabil proiect si persoana de contact.
2. Mureanu Georgeta- asistent manager proiect.
3. Badescu Alexandru- student
4. Carcadia Catalin-formabil al FCASEC.
In cadrul intalnirii au fost stabilite modalitatile de lucru in cadrul proiectului. Astfel au fost fixate trei grupe de lucru: cunostinte teoretice, cercetare empirica si perspectiva organizatorica.
FCASEC face parte din grupul de lucru privind cunostintele teoretice si practice (dovezi empirice), alaturi de partenrii din Turcia, Germania, Belgia, Olanda si Italia.
Primul raport intermediar asupra activitatilor din proiect va fi remis coordonatorului pana la data de 15 Decembrie 2009.
Urmatoarea intalnire de proiect se va desfasura in perioada 16-17 Martie 2010 la Izmir, in Turcia.