În urmă cu un an am decis ca începând din  februarie 2018  să particip într-un program de EVS de 10 luni în Spania- Gandia-, o localitate situată pe coasta estică a Spaniei, la distanța de  aproximativ 70 km de Valencia. În acest regat al portocalelor de pe malul Mediteranei aveam să încep aventura numită EVS. Înca  din prima zi, din avion am văzut livezile întnse de portocale, câmpurile cu orez, și pata de culoare albastră-Marea Mediterană.

2.jpg1.jpg

Proiectul părea interesant din descriere, locația la fel…și în plus aveam șansa să îmi îmbunătățesc cunostiințele de limba spaniolă.

Proiectul avea în prim plan ecologia și unele implicații sociale, fapt pentru care pe parcursul acestor luni am avut diferite activități mai mult sau mai puțin legatete de ecologie.

Sfatul meu, pentru viitorii candidați într-un stagiu similar este…să nu aibă așteptări, să accepte provocările  și să  nu ii fie frică să  încerce lucruri noi.

Asfel am acceptat  provocarea de a scrie singură  un proiect european – schimb de tineri- care a fost și aprobat de către agenția națională  spaniolă.

În restul timpului am avut activități cu tinerii precum tabere de vara, sau un proiect scurt, din păcate, dar foarte interesant- să transformăm în artă lucruri ce sunt considerate de alții nefolositoare sau gunoaie…upcycling și mai mult parte de renovare sau infrumusețare. Astfel niște cauciucuri  negre și uzate s-au transformat în niște scaune sau mese pline de culoare, sau niște paleți au devinit mobilier de grădină.

3.jpg4.jpg

5.jpg6.jpg

8.jpg7.jpg

După activitatea din tabara de vară, au apărut activități răzlețe ce implicau consiliul tinerilor, iar aceste activități presupuneau workshopuri de reciclare cu tematica haloween, sau un proiect interesant să construim căsuțe pentru câinii și pisicile fără stăpâni din paleți, iar înainte de a pleca am început un proiect îndrăznet… gradină eco-recycle din cutii de plastic în  curtea consiliul tinerilor, proiect ce sper să fie continuat în viitor.

12.jpg10.jpg

11.jpg12.jpg

 

Din toamna am început un alt proiect de incluziune socială, până la sfârșitul proiectului. Acest proiect presupunea workshopuri de upcycling cu  minorii aflați în situații dificile. În acest proiect am realizat împreună cu micii artiști portofele din reviste, păpuși -marionete, lilieci din roluri de hartie igienică sau vrăjitoare realizate din ziare, brazi de crăciun  din  ziare, etc

13.jpg14.jpg

15.jpg16.jpg

 Pentru că orarul  îmi permitea am profitat de oportunitatea de a face lucruri mai complexe și interesante cu mamele sau soțiile aflate in situații dificile, astfel am pictat sticle sau borcane, am folosit tehnica decoupage sau am făcut coșuri de dimensiuni mici din hartie de reviste sau ziare.

17.jpg18.jpg

19.jpg20.jpg

21.jpg22.jpg

În  timpul liber, am descoperit cultura spaniolă și am călătorit în peninsulă. La scurt  timp dupa ce am ajuns în Spania, în comunitatea valenciană, sărbătoreau Las Fallas, o serbare specifică zonei iar in  special vara… oriunde  călătoream ajungeam într-o localitate unde avea loc o fiesta…coincidență…sau poate nu… Mâncarea nu m-a impresionat până când am ajuns în nordul peninsulei, unde totul e diferit, de la temperaturi până la modul de a trai, siesta sau fiestas, noțiunea timpului, etc

23.jpg24.jpg

În timpul verii, în comunitatea valenciană temperaturile sunt greu de suportat, în special în lunile iulie-august,însă am avut avantajul de a găsii la orice colț de stradă o mulțime de fructe sau legume exotice, sucuri naturale, etc Da, am băut multe  fresh-uri de portocale, sau  am mâncat înghețată de portocale, însă mâncărurile tipice precum paella, fideua, nu au fost preferatele mele, precum nici dulciurile spaniole, sau plaja din Gandia, deși părea a fii locul ideal pentru a te răcorii într-o zi calduroasă, era în realitate o plaja  plină de turiști, însă în lunile de toamnă/iarnă totul era pustiu și calm, precum orașul în sine.

25.jpg26.jpg

După suprafața sa, Spania ocupa locul 5 în lista țărilor europene, și  locul 3 în topul țărilor cu cele mai multe obiective în patrimonial UNESCO. Spania are multe locuri interesante de vizitat, și depinde de localitate, un mod de viață relaxant…. Viva la siesta y fiesta…Mi-a luat ceva timp până când m-am acomodat cu orarul magazinelor, orele de siesta, orarul meselor târzii, modul de lucru  al spaniolilor  în general..

Această experiență în regatul portocalelor a fost  presarata cu bune și cu rele, provocări și compromisuri,  prietenii care au aparut de nicaieri  în special în timpul micilor excursii prin penisnsulă, a fost un mix de lecții, de emoții, de greșeli care au contribuit la dezvoltarea personal.