MEET- More Education, Emplyment, Training   is an ERASMUS + EVS project where Anca Vartolomei,participate in an EVS stage in Italy. See the article about her project.

 

Cum e să fii voluntar?

      Din călătoria mea de voluntar european în Italia, am extras câteva momente dragi pe care vreau să le împărtășesc cu voi, bucurându-ma de ele! Această experiență mă provoacă  să dau mai departe din ce învăț pentru că-mi oferă spațiul unde-mi pot pune în practică ideile și unde pot creea relații frumoase cu oamenii cu care lucrez.

Aici am învățat să integrez diferențele și să văd persoana  dincolo de naționalitate, cultură, religie și orientare sexuală. Am întâlnit culturi noi, având posibilitatea de a înțelege o altă cultură mai bine daca aș face-o ca simplu turist. Prin conviețuirea cu oamenii din țara gazdă, mi-am dat seama cât de multe avem în comun pentru a porni împreună pe drumul unei legături interculturale. Acest drum creează o punte între oameni și comunități!

Este o experiență unică să trăiești în spiritul altei țări împreună cu voluntari din toată Europa și să ajungi să-ți  iubești pământul natal când te afli printre atâtea diferențe!

Această muncă mă pune în rolul de a oferi mai mult și de a face mai mult decât mi se cere! Așadar rezultatele vin când mă bazez pe un schimb de  încredere, respect, cunoștinte, experiențe de lucru, obstacole depășite împreună, resurse personale, deschidere, răbdare și implicarea oamenilor cu care lucrez.

Voluntariatul poate să creeze o lume mai bună pentru că poți fi un leader mai bun pentru tine și pentru ceilalți! Această călătorie mă ajută să fac trecerea din rolul de voluntar în cel de angajat/angajator și să-mi doresc să fiu cu oameni pentru obiective comune. Mereu o echipă bine construită face diferența în rezultate!

După cum am văzut voluntariatul este o muncă bine plătită cu resurse care se întorc mereu să-mi facă ziua mai bună! Bogația acestei experiențe este că te provoacă să devii din ce în ce mai bun. Poți alege să fii autonom și să faci lucrurile cu profesionalism. În acest spațiu poți iniția proiecte personale și poți face activități specifice care să-ți dezvolte competențe specifice. Când lucrezi cu persoane care investesc în tine poți trece pe treabă foarte ușor!

Când sunt între oameni îmi lărgesc mintea și inima pentru a crea mereu proiecte sub soare!

 

Inspirație, 

 

Anca Vartolomei