“Mediul inconjurator, o provocare pentru Europa” – sub acest nume s-a desfasurat in perioada 23 – 30 August 2012, un schimb de tineri in localitatea Chateau de la Roche – Loire (Franta). Proiectul a fost finantat de UE prin programul “Tineret in Actiune”, Actiunea 1.1 (Schimburi de tineri).

 

Romania a fost reprezentata in proiect de catre ONG-ul valcean “Forumul Cetatenesc pentru Actiune Sociala si Educatie Civica”(www.fcasec.com). Pentru participarea la activitatile de proiect, FCASEC a selectat 10 tineri cu varste cuprinse intre 16 si 18 ani, care au fost insotiti de un leader de grup. Acestia au participat la activitatile desfasurate in localitatea franceza, alaturi de alti tineri din Spania, Estonia si Franta.

Obiectivele proiectului au fost constientizarea de catre tineri a necesitatii protejarii mediului inconjurator, incurajarea mobilitatii tinerilor si a dialogului intercultural. In cadrul proiectului, au avut loc debateri intre tineri, pe tema protejarii mediului incojurator, despre modele de buna practica in tarile partenere in proiecte precum si diverse activitati non formale de promovare a protejarii mediului si a schimbului intercultural. In cadrul activitatilor de proiect au fost organizate seri interculturale, in care fiecare delegatie a pregatit si a prezentat obiceiuri, muzica, dansuri precum si mancaruri si bauturi traditionale si au impartasit celorlalti participanti din cultura proprie. Ca si rezultat al proiectului, fiecare grup a realizat un manechin din materiale reciclabile, pentru care au creat si haine din materiale reciclabile.

“ Cel mai important este faptul ca tinerii au putut intra in contact tineri din tari Europene, cu care au convietuit timp de o saptamana si cu care au impartasit experiente de invatare interculturala,. Astfel de proiecte sunt menite sa ii ajute pe tineri sa isi extinda orizonturile, sa isi faca prieteni noi si sa descopere ca nu exista diferente intre ei, indiferent de tara din care provin.” (Georgeta Mureanu- leader de grup)

See the film

{youtube}-d8gCJlYA4k{/youtube}